Raku stoken aan de Maas

We gaan Raku stoken onder leiding van Margot Pikkaart bij L’Orchidée Sauvage!

Van klei naar resultaat!

Als het glazuur roodgloeiend is wordt het werkstuk met een tang uit de oven gehaald en in een ton met zaagsel geplaatst, waarna deze afgedekt wordt met een deksel.

Door de temperatuurshock gaat het glazuur barsten, “craqueleren”. In de ton is het werkstuk echter nog heet genoeg om het zaagsel tot ontbranding te brengen en, doordat de ton afgedekt is, heeft het vuur niet genoeg zuurstof (reduceren) waardoor er veel rook ontstaat. De zwarte rook hecht zich in de barsten van het glazuur en op plekken waar geen glazuur is aangebracht.

Als het werkstuk afgekoeld is, moet het schoongeboend worden en dan krijg je het resultaat te zien. Omdat de stook buiten gebeurt en ieder werkstuk zijn eigen uitstraling heeft door de manier waarop je gewerkt hebt, weet niemand van te voren wat het eindresultaat zal zijn.

Raku stoken onderleiding van Margot Pikkaart. 

Een heerlijke week in het najaar om er even uit te zijn en met je handen prachtige werkstukken te creëren. Natuurlijk ook om te genieten van de gastvrijheid en mooie omgeving van L’Orchidée Sauvage. Creatief bezig zijn, genieten, niks doen…alles mag in deze week.

Het programma is als volgt;

 • Ontvangst met een hapje en een drankje op 24 oktober vanaf 17.00 uur.
 • Kennismaking en aansluitend diner om 19.00 uur. Natuurlijk vertellen wij wat het programma is in deze week en bespreken wij de mogelijkheden hoe u de vrij te besteden dagen zou kunnen invullen.
 • O.l.v van Margot starten wij maandag na het ontbijt met het creëren van de werkstukken van klei. U kunt denken aan vogeltjes, mooie klaprozen maar ook tapas schaaltjes zou kunnen. Het is aan u wat u wilt laten ontstaan vanuit uw handen.
 • Omdat de werkstukken moeten drogen en gebakken worden, is de dinsdag vrij te besteden. U zou fietsen kunnen huren om de omgeving te ontdekken maar ook lekker lui aan het water liggen bij de ‘Meuse’ is ook een optie.
 • Woensdag gaan we weer verder en worden de werkstukken geglazuurd. Een leuk proces omdat u nu nog niet weet hoe het er zaterdag uit ziet!
 • Ook dit moet weer drogen, vandaar dat de donderdag weer door u zelf ingevuld kan worden. U kunt Verdun bezichtigen, de sporen van de ‘Grande Guerre’ opzoeken. Maar ook een mooie wandeling in Vent des Fôrets is ook aan te raden. Wilt u lekker met een boekje in de tuin en af en toe in de bubbel spa? Ook dat kan.
 • Vrijdag wordt een spannende dag, dan gaan we Raku stoken. Hoe gaat het er uitzien? Blijft het heel? Het komt vast goed.
 • Op zaterdagmorgen na het ontbijt vertrekt u weer naar Nederland en heeft u een drietal leuke aandenken mee naar huis.

Extra informatie;

 • Deze workshop is volledig voor u verzorgd, inclusief ontbijt, lunch en diner, materialen voor het creatief bezig zijn.
 • Deze workshop is exclusief extra genuttigde drankjes.

Beschikbare data:
24 oktober – 31 oktober ’21

Kosten: € 625,- per persoon, op basis van een gedeelde kamer.

Toeslag 1 persoonskamer € 225,-

 

Annulering;

  1. Wij adviseren je een – goede – annuleringsverzekering af te sluiten.
  2. De annuleringsregeling van L’ Orchidée Sauvage is van kracht.
  3. Mochten er, vanwege Covid-19, door de Franse of Nederlandse overheid maatregelen worden getroffen die reizen of groepsvorming niet mogelijk maakt, dan wijken we uit naar een andere datum. Uiteraard in goed overleg.

Meld u direct aan

Meer weten of deze workshop of wilt u direct aanmelden? Laat dan uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  Ja, ik ontvang graag de l'Orchidée Sauvage nieuwsbrief

  L'Orchidée Sauvage Raku stoken
  l-orchidee-sauvage-logo-wit

  10 Ancienne route d’Apremont | 55300 Ailly-sur-Meuse
  Telefoon: +33 6 38 80 98 20  | Mobiel: +31 6 51 72 08 46
  info@lorchideesauvage.nl