Ontdek Geschiedenisrijk Verdun

Er schuilt een interessante, rijke geschiedenis achter de Lorraine. Deze geschiedenis wordt gekenmerkt door de oorlogen in de 19e en 20e eeuw, die hun sporen hebben achtergelaten in het hedendaagse landschap. Zo zijn er rondom de stad Verdun in de negentiende eeuw veel forten gebouwd. De Eerste wereldoorlog heeft hier haar stempel gezet en toen eenmaal De Tweede Wereldoorlog afgelopen was, werd inzichtelijk dat ook deze oorlog haar sporen had achter gelaten.

Geschiedenisrijk Verdun

Als u de voordeur uit stapt van L’Orchidée Sauvage staat u midden tussen de sporen van de ‘Grande Guerre’. De loopgraven van Tranchée de la Soif de Ailly liggen in de achtertuin en Camps des Romains ligt op de ‘coline’ en is een kleine 20 minuten lopen. Fort Liouville is nog in tact en te bezoeken. De oude stapelbedden staan nog in de slaapzalen. Heel indrukwekkend.

De zon schijnt en Verdun bruist. Het is gezellig druk in het centrum en op de terrasjes langs de oevers van de Maas. Hoe anders moet het ruim een eeuw geleden zijn geweest, toen Verdun de inzet was van een hevige strijd tussen de Duitsers en de geallieerden tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Slag om Verdun woedde van 21 februari tot 19 december 1916 en zorgde naar schatting voor meer dan 700.000 doden, gewonden en vermisten, op een slagveld nauwelijks groter dan 10 x 10 km. Verdun staat ook symbool voor de verschrikkingen van de WOI en opoffering van mensenlevens, die streden om de vrijheid. Daar wil en kunt u niet omheen als u hier bent.

Champ de Bateille moet u gezien hebben en zeker het kneekelhuis aan de achterkant van het gebouw. Als u dat ziet dan beseft u pas hoe jong de soldaten waren en hoeveel er gesneuveld zijn zonder dat men weet wie het waren!

Aan de rand van de stad ziet u reeds de contouren van de vestingmuren. Een imposante poort leidt u binnen bij La Citadelle souterraine. Het automatische treintje brengt u door het imposante gangenstelstel van totaal 7 km rijdt. Terug in de tijd. In beeld, in geluid en in gevoel… Meer dan 2.000 soldaten leefden en sliepen hier tijdens de oorlog. Er was een bakkerij, een kantine, een drukkerij, een officiersmess; kortom een militaire stad onder de bestaande stad Verdun.

Net buiten Verdun boven op de heuvels vindt u het Ossuarium van Douaumont, met een van de meest indrukwekkende begraafplaatsen van Frankrijk. Dit monument herbergt de resten van 130.000 ongeïdentificeerde soldaten die het leven lieten tijdens de Slag om Verdun.

De Butte de Montsec, heel indrukwekkend en prachtig monument van de Amerikanen. Uitzicht over de prachtige omgeving van de ‘côte de Meuse’. Wat voel je je hier enorm klein!

l-orchidee-sauvage-logo-wit

10 Ancienne route d’Apremont | 55300 Ailly-sur-Meuse
Telefoon: +33 6 38 80 98 20  | Mobiel: +31 6 51 72 08 46
info@lorchideesauvage.nl