Ontdek ‘historisch Metz’

Wist u dat de steden Metz en Nancy vlakbij elkaar liggen? Ze hebben echter een totaal ander karakter. Metz is vrij klassiek, met gebouwen uit zandsteen en een prachtig middeleeuws centrum. Nancy is uitbundiger, met het mooiste plein van Frankrijk als bruisend hart en een heleboel fraaie Art Nouveau.

Historisch Metz

De stad Metz is eeuwenoud en wonderschoon. Vanwege de unieke ligging, op een kruising van de rivieren Moezel en Seille, was de stad al vroeg een strategische nederzetting. De Romeinen sloegen er hun kamp op, menig vorst vocht voor Metz als hoofdstad van Lorraine en vanaf de 18de eeuw was de stad een begeerlijke grensplaats toen Lorraine als een soort speelbal tussen Duitsland en Frankrijk heen en weer ging. Vandaag de dag staat Metz vooral bekend een knusse stad, waar het dankzij de duizenden gebouwen in goudgele ‘jaumont’ kalksteen altijd zonnig is of lijkt en waar u een ultiem ‘vakantie in Frankrijk’-gevoel krijgt. Absoluut de moeite om deze stad wat beter te leren kennen.

Kathedraal Saint Étienne

De kathedraal Saint – Étienne is het middelpunt van de stad en één van de mooiste bezienswaardigheden in Metz. En buiten het feit dat deze indrukwekkende kerk inderdaad in het midden van het gezellige, oude centrum van Metz staat, omringd door leuke pleintjes en terrasjes, is een bezoekje aan deze kathedraal ook meteen een hoogtepunt.De enorme glas-in-lood voorstellingen die Chagall voor de kathedraal van Metz maakt in de jaren ’60 zijn onmiskenbaar van de meesters hand, met dromerige figuren en een sterke boodschap.

Marché Couvert Metz

Staat u, na al dat moois te hebben aanschouwd, weer buiten, dan hoeft u alleen maar naar de overkant om allerlei lekkers in te slaan. De overdekte markt is de plek in Metz om een lekkere lunch voor uw middag in Metz te scoren, want u vindt er een overvloed aan verste groenten, fruit, lokale kaasjes, vleeswaren en vis. Een wijntje erbij en u doet als de locals: wandel richting Temple Neuf om daar in het parkje voor deze kerk aan het smullen te slaan.

Temple Neuf en de oevers van de Moezel

U kunt er echter ook voor kiezen om uw goed gevulde tas met eten nog even onaangeroerd te laten en door te wandelen. U geniet dan van het schitterende uitzicht over de oevers van de Moezel, vaak met een hoop nieuwsgierige zwanen, en kunt neerstrijken in het Riverside Park. Dit is een fantastische plek tijdens een zonnige dag, omdat toute Metz hier dan te vinden is om te zien en gezien te worden.

Fontaines de L’esplanada

Misschien iets minder geschikt om te zonnebaden, maar wel een kleine ontdekkingstocht waard is Fontaines de L’esplanada. Een groot park, vlakbij de Place de la Republique met waterpartijen en flinke bloembedden.

Quartier Imperial in Metz

Maar Metz heeft meer. U kunt de stad namelijk niet verlaten, zonder door het Quartier Imperial naar het Centre Pompidou te wandelen. Toen Duitsland de deelstaat Lorraine annexeerde aan het einde van de 19de eeuw was Kaiser Wilhelm van mening dat hij eens even moest laten zien hoe groots en belangrijk te Duitsers wel niet waren, door een grote nieuwe wijk tegen het middeleeuwse centrum aan te bouwen.

Als knieval besloot hij wel enigszins dezelfde mooie steensoorten te gebruiken, zoals in het centrum gebruikelijk was, zodat de wijk niet al te zeer uit de toon zou vallen. Resultaat: het statige Quartier Imperial met platanen omzoomde brede avenues, kleurrijke Jugendstil en panden die aan de bekende oude vakwerkhuizen doen denken. Wandel vooral even over de Avenue Foch om de mooiste Jugendstil pareltjes te bewonderen.

Centre Pompidou Metz

Houdt u heel erg van kunst en dan moet u gewoon naar het Centre Pompidou. Dit is één van de mooiste bezienswaardigheden in Metz. Het was namelijk heel jammer dat hele bergen kunst stond te verstoffen in de opslagplaatsen van het grote Centre Pompidou in Parijs. Zo werd gedacht. Tijd voor een dependance in Metz.

l-orchidee-sauvage-logo-wit

10 Ancienne route d’Apremont | 55300 Ailly-sur-Meuse
Telefoon: +33 6 38 80 98 20  | Mobiel: +31 6 51 72 08 46
info@lorchideesauvage.nl